AİLE İÇİ OLUMLU İLETİŞİM

AİLE İÇİ SAĞLIKLI İLETİŞİM

Huzurlu sağlıklı bir aile ortamının oluşturulabilmesi için aile bireyleri arasında olumlu ve etkili iletişimin sağlanmış olması gerekmektedir. (Şahin, S. & Aral, N. ,2012).  Aile içerisindeki sağlıklı ilişkide çocuğun kendisinin değerli olduğunu ve kabul gördüğünü anlayabilmesi için çocuğun sınırlarının kabul edilmesi, bu sınırlarına o izin vermeden müdahale edilmemesi, görüşlerine ve tercihlerine saygı gösterilmesi, olumsuz davranışlarındansa başarmış olduklarına odaklanılması ve istenmeyen davranışlarında ise rencide edilmeden sadece davranışın üzerine odaklanılması gerekmektedir. (Önder, 2003).

Aile işi sağlıklı iletişimdeki bir diğer önemli husus ise anne-baba tutumlarıdır. Demokratik aile tutumunu benimseyen ailelerde çocuklar koşulsuz olarak kabul edilir. Aile, çocuğun yetkin olduğunu düşündüğü konularda çocuğa fırsat verir. . (Şahin, S. & Aral, N. ,2012).  

İyi bir aile ortamının oluşması için aile içerisinde etkili iLetişim kurulması gerekmektedir. Etkili iletişim, iletişim engellerinin ortadan kaldırıldığı ya da en aza indirgenmeye çalışıldığı iletişim çeşididir. (Whirter ve Acar, 1984).

Etkili iletişimde dinleme, kendini açma ve kendini ifade etme becerileri önemlidir. Dinleme de ise duygudaşlık kurarak, açıklıkla ve bilinçli olarak dinlemek önemli hususlardır. (Demirci, 2002)

 

 

KAYNAKÇA

 

Demirci, E.E. (2002). İletişim Becerileri Eğitiminin Mesleki Eğitim Merkezi ‘ne devam Eden Genç İşçilerin İletişim Becerilerini Değerlendirmelerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Önder, A. (2003). Ailede iletişim. Morpa Kültür Yayınları, İstanbul.

Şahin, S. & Aral, N. (2012). Aile içi iletişim . Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi , 1 (3) , 55-66 . DOI: 10.1501/Asbd_0000000029

 

Whirter, J.J. ve Acar, N.V. (1984). Çocukla iletişim: Öğretme, destekleme ve çocuk yetiştirme sanatı. Növe Yayınları, Ankara.



Kaynak: https://dergipark.org.tr/tr/pub/ausbid/issue/38415/445607article_cite
Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi